torsdag 28 oktober 2010

Vad läser ni?

Vad läser ni för något undrar jag? Jag kollade mitt snitt på Boktipset och det ser ut så här:


Grönt är samtida skönlitteratur, brunt är klassiker, mörkblått är fakta, orange är deckare, ljusblått är barn/ungdom och gult är övrig skönlitteratur. Jag vet inte var tex poesi faller in. Eller biografier. Men jag kan säga (redan utan att kolla diagrammet på boktipset) att jag i princip bara läser skönlitteratur alldeles oavsett var poesi och biografier hamnar..
Staplarna är betygen jag satt. Jag tror att jag gjort ett nästan identiskt inlägg tidigare känner jag. Men nu har jag ju lagt ner en massa energi på detta så ni får det igen. Uppdaterat. Jag har ju åtminstone läst lite sen dess. Hoppas jag..

måndag 25 oktober 2010

Bokklubb?

Jag vet att jag frågar er tidigare men jag gör det igen, är ni med i någon bokklubb? Jag är för närvarande med i två! Men jag tänker gå ur Böckernas Klubb när jag väl kommit igång ordentligt med Gondol. Jag tänkte kolla runt lite och se om jag hittar en bokklubb som jag trivs i. Böckernas klubb vet jag inte. Jag gillar den jättemycket ett tag men sen blir den lite.. tråkig? Samma sak varje gång jag varit med. Nu är det iaf dags att kolla in Gondol.

igelkottens diskussion

jag hoppas ni läst ut boken. den som inte gjort det får lov att sluta läsa nu eftersom diskussionen avslöjar slutet.

Vad tyckte ni om bokens båda huvudpersoner, Renée och Paloma? Hur trovärdig känns deras vänskap?

Fungerade dagboksformen? Tillförde de olika bipersonerna något och hade ni velat läsa mer om någon av dem?

Trodde ni att förhållandet mellan Kakuro och Renée skulle utvecklas som det gjorde och hur reagerade ni på slutet, tyckte ni det var bra eller hade ni önskat ett annat slut?

Betyg och tankar kring boken?


själv har jag jobbat natt i helgen så jag återkommer med egna svar ikväll när jag sovit ut och hjärnan klarnat.

lördag 23 oktober 2010

Stalins kossor

Valet av nästa bok var enkelt, jag har nämligen bara en enda pocketbok på svenska i bokhyllan så det blir den - Stalins kossor av Sofi Oksanen.

Vad tror ni? Har ni läst den? Det här är vad som står på förlagets hemsida om boken:

Annas liv bygger på två stora konflikter. Den ena rör hennes förhållande till sin kropp den andra hennes förhållande till sitt estniska ursprung. Hon växer upp i Finland men hennes mamma, Katariina, kommer ursprungligen från Estland. Modern lär Anna att förneka sitt påbrå. Dels för att undvika ”dörrknackarna”, estniska KGB-angivare i Finland som rapporterar om ”osovjetiska tankar”, dels för att lämna det gamla bakom sig. Inte ens i Finland är det säkert att prata om hur förhållandena var i Estland.

I tillbakablickar får vi ta del av Katariinas liv som ung i sitt hemland. Där träffar hon Annas finska pappa och flyttar med honom till Finland. Genom moderns levnadshistoria skildras livet i det kommunistiska Estland, transporterna av ester till Sibirien och ärren efter alla uppoffringar och svek.

I nuet tar Annas ätstörningar allt mer kontrollen över hennes liv – skolan, kärleken och vännerna. När hon träffar Hukka, den stora kärleken, vågar hon inte blotta sina känslor för honom. Hon är besatt av sitt matschema och kämpar samtidigt med sin kluvna identitet.

En vecka för er att skaffa den och sedan fyra att läsa den på så kör vi diskussion sista veckan i november?

fredag 22 oktober 2010

Nästa månad?

Vi har ju snackat fram och tillbaks ang nästa månads bok och varit inne en del på att kanske ta och läsa en Nobelbok denna gång, dock verkar det skralt på pocketfronten så mitt förslag är att vi skjuter på Vargas och att Karin (tror du står näst i listan?) väljer en bok? Vad säger ni andra?

onsdag 20 oktober 2010

igelkottens elegans?

hur långt har ni kommit i elegansen? hinner ni med en diskussion till helgen eller vill ni ha mer tid på er?
och hur är det med nästa bok, vem väljer den? eller blir det en nobelbok som nästa?

torsdag 7 oktober 2010

Vargas?!

Har ni läst något av Mario Vargas Llosa? Jag har inte det men har faktiskt en bok (Den stygga flickans rackartyg) i "att läsa hyllan"! Kom som en överraskningsbok från bokklubben i våras. Wohoo.

onsdag 6 oktober 2010

Årets nobelpristagare?

Imorgon ska det ju tydligen tillkännages, vem som blir årets nobelpristagare i litteratur! Har ni några chansningar? Under 2000-talet har de delats ut enligt nedan:
2000 Gao Xingjian
2001 V.S. Naipaul
2002 Imre Kertész
2003 J.M. Coetzee
2004 Elfriede Jelinek
2005 Harold Pinter
2006 Orhan Pamuk
2007 Doris Lessing
2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio
2009 Herta Müller

Müller läste vi ju förra året och om vi ska hålla det som tradition att läsa nobelpristagaren så tycker jag ändå att man kan ha vissa förhoppningar? :) Jag har läst på flera ställen att de tippat Philip Roth eller Joyce Carol Oates. Jag tror inte Oates får det. Men jag kan mycket väl ha fel, det är inte som om att jag sitter på någon information.
Alice Munro har jag också sett nämnas ett gäng gånger, även Haruki Murakamis namn har jag läst på ett par ställen. Amos Oz känns alltid aktuell när det börjar bli läge för pristagaren att tillkännages och kanske är det hans tur i år? Jag hoppas på Oz eller Murakami. 
Vad har ni för gissningar och förhoppningar? Här kan ni läsa vad andra experter har för gissningar.