tisdag 28 december 2010

Julböcker?

Har ni läst några böcker i jul? Jag kämpar på med EN halv gul sol, väldigt bra men jag har haft så mycket annat att göra att tiden till läsning fått stryka på foten. Så läser jag ju även Döda vita män (deadline på den?).
I julklapp fick jag både Spill och 2666
Vi gav Busan Tänk om av Lena Sjöberg i julklapp. Jättefin! Barnen fick lite andra böcker också men jag minns inte vilka just nu.. Kanske kan ta en liten barnbokstråd snart?

lördag 4 december 2010

Diskussion: Stalins kossor

Sådärja, läste ut Stalins kossor för några dagar sedan men har svårt att få ihop frågorna. Här kommer några försök iaf men känn er fria att ta upp andra tankar!

Boken berättade parallellt om tre olika kvinnors historia
a) tyckte du att upplägget fungerade eller hade du velat att upplägget hade sett annorlunda ut?
b) vilkens historia berörde dig mest?

Annas ätstörningar beskrivs ingående, det är mycket prat om säkerhetsmat, vilken mat som är bra att kräkas upp och hur hennes "sessioner" ser ut. Blir beskrivningarna för "tekniska" eller bidrar detaljrikedomen till att ge en mer gripande beskrivning av hennes situation?

Svält, angiveri och rädsla för att bli avslöjad var temat för de delar som handlade om Estland i boken. Själv har jag en väldigt knapp kunskap om baltländernas historia så jag tyckte att det var intressant att få lite mer insikt och jag har funderat en del på hur man skulle må själv i en sådan situation. Vad är era tankar om delarna om Estland och Annas mammas beteende, även efter att hon flyttat till Finland?

Betyg på boken och ev ytterligare kommentarer!