tisdag 4 oktober 2011

Diskussion Vinteräpplen

Okej, här kommer lite att fundera på.

1. Vad tyckte du om bokens upplägg? Bokens historier varvades i början, men gled sedan allt mer över på Mari.

2. Var det någon del eller person du hade velat läsa mer om? Och någon du hade velat se mindre av eller sluppit helt?

3. Vad tyckte du om bokens litterära kvaliteter? Motsvarade den dina förväntningar vad gäller språk respektive innehåll?

4. Betyg!

Lägg gärna till ytterligare funderingar!

2 kommentarer:

 1. Och här svarar jag nu då.

  1. Jag brukar gilla den här typen av upplägg, men här tyckte jag inte riktigt att det höll. I början var det trevligt att växla mellan Maris barndom och historien om Tora, men sedan blev det ju mer och mer fokus på Tora och det kändes skevt. Plötsligt blev Mari en bifugur. Hellre hade jag då sett två skilda stycken så att Mari blev en bakgrund till Tora.

  2. Jag tyckte mest om att läsa om Mari. Jag gillade skildringen av henne både som barn och som ung mamma. Det är ju otroligt hur illa behandlad hon blev av sin mor och ändå stannade och vårdade henne livet igenom. Där tyckte jag att det intressanta i boken fanns. Däremot tyckte jag inte att Maris flykt från sin make kändes tillräckligt fängslande. Visst förstod jag att hon hade levt i ett helvete, men det var ändå inte som att den här delen engagerade mig. Det kändes som att författaren lite tafatt försökte bygga upp en stämning om att mannen jagade henne genom Finland, men det blev för platt.

  3. Jag tyckte att boken var lite för lättuggad. Språket kändes lite platt och boken nådde inga direkta höjder. Jag kände mig också lite förvånad över innehållet efter att ha läst att Tora skulle bryta det onda, sociala arvet. Riktigt så var det väl inte ändå?

  4. Jag ger den en svag trea. Helt okej läsning, men inget som direkt sticker ut.

  SvaraRadera
 2. 1, Jag tyckte först att det var bra men sen kändes det inte som om hon orkade med att hålla båda trådarna levande riktigt. Synd. Det var intressant annars.

  2, Jag gillade, precis som du Äppelträdet, berättelsen om Mari. Det var intresassant att läsa men svårt att förstå. Hur kunde hon bli så illa behandlad? Varför stannade hon kvar hos mamman?

  3, Jag hade inte direkt några förväntningar på den och det var nog bra. Jag hade nog blivit besviken. Den började bra men höll inte hela vägen. Det kändes hopraffsat på slutet. För att bli klar liksom?

  4, En tvåa. Inte svag. Inte så stark. Bara en tvåa.

  SvaraRadera