tisdag 2 februari 2016

Steglitsan diskussion

1. Boken utspelar sig under en lång tid och vitt skilda perioder i Theos liv. Var det någon del du gillade bättre? Sämre?

2. Tog boken några oväntade vändningar som du tyckte om eller störde dig på?

3. Vilken eller vilka person gillade du bäst? Varför?

4. Betyg!

4 kommentarer:

 1. 1, ett tag tyckte jag intentivt illa om tiden i Las Vegas, troligen för att han äntligen började könna sig hemma hos Andys familj när han fick flytta men sen ömmade jag så mycket för honom och Boris att det blev något av en favoritdel! Men tiden efter Las Vegas, när han fifflar med möblerna hos Hobie och mår dåligt. Där hade författaren kunnat stryka 100 sidor eller nåt.

  2. Hela boken är väl full av konstiga vändningar! Jag gillade inte vändningen i Amsterdam med gangstersarna i restaurangen och det. Det kändes för surrealistiskt på nåt sätt.

  3, Theo och Andy. Fina killar va. Och unga Boris.

  4, boken får en fyra av mig. Jag tyckte den var jättebra meeeeen alldeles för tjock. 200 sidor kortare.

  SvaraRadera
 2. Men alltså, förlåt! Jag läste boken för ett år sedan, och nu inser jag att jag inte kommer i håg så mycket ändå. Och att läsa om var jag inte sugen på. Men jag vet att jag gillade den, fast inte i närheten så mycket som Den hemliga historien. Det är dock typ den bästa bok jag läst i hela mitt liv, så inte lätt att leva upp till det.

  Minns i alla fall att jag gillade början väldigt mycket. Och tjejen som han blir kär i, hon som var sängliggande (nu är jag på rätt bok va?).

  Den får en fyra av mig, för jag gillade att läsa den, trots lång.

  SvaraRadera
 3. 1. Jag gillade också tiden i Las Vegas! Och den första perioden i New York. Sedan tyckte jag nog att boken gick mer och mer utför. Jag tyckte om den andra perioden i New York också, men störde mig mer och mer på olika saker som alla korkade affärer med förfalskade möbler och den bisarra förlovningen. När sedan Boris kom in i bilden igen tyckte jag att det blev för mycket med alla kriminella affärer. Boken kändes mer som något slags gansterthriller än en vanlig roman.

  2. Ja, visst var det en del oväntade vändningar. Den som jag kommer minnas mest var att det visade sig att Theo inte haft Steglitsan på många år. Den tyckte jag var riktigt bra. Sedan kändes det mer overkligt att de fick tag på den igen, blev av med den ännu en gång och lyckades sätta dit de andra skurkarna.

  3. Unga Boris var trevlig, men inte den äldre. Också gillade jag möbelmannen som Theo bodde hos, men har nu plötsligt tappat namnet.

  4. Jag ger den också en fyra. Stark i början, men hade kunnat vara kortare. Jag hade gärna skurit bort en del gansteravsnitt.

  SvaraRadera
 4. 1. Det känns nästan som om jag har läst flera böcker eftersom känslan i de olika delarna är så olika. Första delen gav mig lite samma känsla som en klassisk stressmardröm där man hela tiden fattar fel beslut och aldrig kommer fram. Jag fick ont i magen av texten om hur Theo tar sig hem från museet och väntar på mamman.
  Och precis som yllet tyckte jag först inte alls om vegasflytten eftersom jag precis hade slutat ha ont i magen för Theo. Men det gav sig ju när Boris dök upp. Sedan råkar jag älska texter om tillverkning så jag hade gärna läst mer om träslag, hantverk och verktyg. Där blev jag däremot rätt trött på Theo. Sista delen hade gärna fått vara kortare.

  2. Älskade att Boris tagit tavlan. Det hade jag inte haft en tanke på. Kom helt oväntat för mig. Förresten, var det bara jag som tänkte på Rausing när Boris och Theo var på jakt efter tavlan hos den där rika missbrukaren?

  3. Andy, unge Boris och Hobie. Theo stör jag mig bitvis på. Det är så frustrerande hur passiv han är i många situationer.

  4. En svag femma. Den är lite lång och kan inte konkurrera med Den hemliga historien, men ändå... Vilken historia.

  SvaraRadera