lördag 23 oktober 2010

Stalins kossor

Valet av nästa bok var enkelt, jag har nämligen bara en enda pocketbok på svenska i bokhyllan så det blir den - Stalins kossor av Sofi Oksanen.

Vad tror ni? Har ni läst den? Det här är vad som står på förlagets hemsida om boken:

Annas liv bygger på två stora konflikter. Den ena rör hennes förhållande till sin kropp den andra hennes förhållande till sitt estniska ursprung. Hon växer upp i Finland men hennes mamma, Katariina, kommer ursprungligen från Estland. Modern lär Anna att förneka sitt påbrå. Dels för att undvika ”dörrknackarna”, estniska KGB-angivare i Finland som rapporterar om ”osovjetiska tankar”, dels för att lämna det gamla bakom sig. Inte ens i Finland är det säkert att prata om hur förhållandena var i Estland.

I tillbakablickar får vi ta del av Katariinas liv som ung i sitt hemland. Där träffar hon Annas finska pappa och flyttar med honom till Finland. Genom moderns levnadshistoria skildras livet i det kommunistiska Estland, transporterna av ester till Sibirien och ärren efter alla uppoffringar och svek.

I nuet tar Annas ätstörningar allt mer kontrollen över hennes liv – skolan, kärleken och vännerna. När hon träffar Hukka, den stora kärleken, vågar hon inte blotta sina känslor för honom. Hon är besatt av sitt matschema och kämpar samtidigt med sin kluvna identitet.

En vecka för er att skaffa den och sedan fyra att läsa den på så kör vi diskussion sista veckan i november?

7 kommentarer:

 1. Den har jag tittat på länge så det tycker jag blir bra!

  SvaraRadera
 2. Passar även mig! Sugen på att läsa den men har inte gjort det. Bra val!

  SvaraRadera
 3. Aha, kul, den vill jag läsa! Jag har föreslagit den till min bokklubb irl, men det kom andra böcker emellan. Eftersom jag läser litteratur på halvfart i höst, förutom att jag jobbar, trodde jag inte att jag skulle hinna läsa så mycket utanför kursen, men på fem veckor ska det nog gå bra. Ska snart på en veckas semester, får se till att införskaffa den. Jag är på! :-)

  SvaraRadera
 4. hahahha. jag hade tänkt ta en Oksanen som senaste val men så blev det igelkotten istället! :)

  SvaraRadera
 5. Jag känner mig ärligt talat inte jättelockad av texten, men ska ge den en chans. Det är ju det som är kul med bokcirklar: att man får upp ögonen för böcker man inte skulle valt själv.

  SvaraRadera
 6. Fnissar nästan lite...nu har jag samma bok i min irl-bokcirkel som i denna bokcirkel. Det var jag som valde den till irl-cirkeln- Ett utmärkt val, med andra ord ;)...

  SvaraRadera
 7. Kul att ingen hade läst den ännu, nu får vi bara hoppas att den är bra! Och perfekt för dig Annika - två flugor i en smäll!

  SvaraRadera