lördag 20 februari 2010

Läsplatta - hiss eller diss?

Efter att ha snackat om läsplattor på jobbet samt läst Strages krönika i DN tänkte jag kolla hur ni tänker om läsplattor? Jag är sjukt ointresserad av dem. Och Strage sätter återigen mina ord på print. I princip. Krönikan finns HÄR och innehåller (redan) klassiska citat som:
"Men jag känner en lika stark kärlek till böcker – oavsett om de är hundörade pocketar eller exklusiva kalvskinnsband – som jag känner en motvilja mot att ersätta dem med något som liknar en Gameboy. ”Läsplatta” är ett obehagligt ord. Det får mig att tänka på ”platt-tv” och ”platt-tv” får mig att tänka på alliansens kulturpolitik."

Eller varför inte:

"Förr kunde man kasta ett diskret öga på skivsamlingen när man var hembjuden till någon. Nu är man tvungen att sätta sig vid värdparets dator och klicka sig igenom deras ”iTunes”bibliotek och Spotifykonto – vilket ibland uppfattas som oartigt. På samma sätt kommer läsplattorna att göra det svårt för litteratursnobbar som brukar räkna antalet svenska deckare på värdens nattduksbord och dra av den siffran från antalet timmar som de tänkt stanna på festen"

:) Vad tycker NI? Läsplatta eller ej? Eller bryr ni er kanske inte?

3 kommentarer:

 1. Hm... Om hau skulle dra ifrån antal timmar motsvarande antal deckare hemma hos mig (eller gäller bara nattduksbordet) skulle han vara tvungen att gå hem mer än en vecka innan han kom.

  Fast litteratursnobbar kanske inte gillar roliga fester i vilket fall. :-)

  I övrigt håller jag med, jag har ju till och med svårt för ljudböcker.

  Men för studenter tycker jag det skulle vara toppen. Dels för att man då skulle slippa bära massor av tunga böcker, ha allt på ett ställe och för att jag ändå inte var typen som strök under utan jag antecknade i ett separat anteckningsblock tillsammans med mina föreläsningsanteckningar.

  SvaraRadera
 2. Vi hade en Sony Reader en gång i tiden innan den försvann. Och det är väl definitivt en negativ sida av en läsplatta - om man glömmer en bok på t ex tåget så är det inte så himla farligt, men en läsplatta är ju i samma storlek och nästan lia lätt att glömma men kostar så mycket mer.

  Jag tycker iofs att det är jättekul att kolla in vilka böcker och skivor folk har hemma men jag tycker att det är så skönt att slippa ha CD-skivor som tar plats överallt så jag skulle nog uppskatta en läsplatta också. Även fast jag älskar böcker på ett i det närmaste sjukligt sätt...

  SvaraRadera
 3. Jag tänker så jär, att det ena utesluter ju inte det andra. Jag vill givetvis fortfarande äga böcker, men det finns många situationer då en läsplatta vore mycket praktisk. Till exempel när man bara vill läsa något underhållande som man absolut inte är intresserad av att behålla och läsa om igen. Eller tra till exempel den fantastiska funktoonen med ett inbyggt engelskt lexikon, när man läser på engelska?
  Jag är positiv och full av förväntan. Det blir spännande att se hur läsplattorna utvecklas.

  Angående Strage, så kan jag erkänna att det under en period var plågsamt att som vi gör leva i ett hus som nästan är helt renons på litteratur. Vi har av platsbrist skeppat våra böcker till landet. Och vem är jag utan mina böcker i bokhyllan? ;)

  SvaraRadera